Blue Monday

TableTalk 18 januari | VIER met LUX

Afgelopen maandag was het Blue Monday, de meest deprimerende dag van het jaar. De dagen zijn nog steeds donker, de goede voornemens van de feestdagen zijn gesneuveld en bovendien wordt het in ons land deze dagen steeds kouder – sneeuw en ijs hadden we al even niet meer gezien. Zo halverwege januari begin je je hardop af te vragen of het nog wat wordt, en waar je nog een beetje warmte kunt vinden. Komt het ooit goed met die voornemens die je die had geformuleerd? En wanneer wordt het letterlijk en figuurlijk dus weer een beetje lente? 

Blue Monday. Als je je er een beetje op inleest blijkt het niet meer dan een marketingtruc te zijn – er is geen wetenschappelijk bewijs voor een dag die het meest deprimerend zou zijn. Maar ergens snap ik het ook wel, zo’n derde maandag van het jaar die symbool staat voor gevoelens van somberheid die ons allemaal kunnen overvallen. Somberheid omdat de wereld, of zelfs je eigen leven, nu vaak niet zo snel verandert als je zou hopen of denken. 

Dit jaar viel Blue Monday samen met Martin Luther King Day, dat in de Verenigde Staten ieder jaar wordt gevierd op 15 januari. Martin Luther King was dominee en één van de meest prominente leden van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging. Hij werd op 4 april 1968 vermoord door een tegenstander van zijn ideeën. 

En Martin Luther King hield een keer een speech, een preek, met de titel ‘de dromen die in rook opgingen’. In dit verhaal stelt hij dat wij mensen inderdaad dromen hebben die in rook opgaan. Dat zijn de dagen van teleurstelling en worsteling waar je een beetje depri van kunt worden. Je zou kunnen zeggen: we hebben allemaal onze Blue Mondays, en niet alleen op de derde maandag van januari. Maar zegt King dan, je bent niet je Blue Monday, je bent niet je teleurstelling, je depressie of je droom die in rook is opgegaan. Je bent veel meer dan dat. Voor King komt het erop aan om creatief om te gaan met in rook opgegane dromen. En om dat te kunnen heb je veerkracht nodig. Veerkracht die je vindt in een verhaal dat je eigen ik overstijgt. Voor Martin Luther King ligt die veerkracht in de hoop dat hij er met zijn geloof in God niet alleen voor staat. Ergens anders heeft King gezegd dat je in the end op twee manier kunt omgaan met tegenslag en teleurstelling: of je reageert met bitterheid, of je probeert het lijden om te vormen tot een creatieve kracht. 

En je voelt aan, King koos voor dat laatste, de creatieve kracht. Hij was in staat om de kapotte dromen niet te zien als betekenisloos, maar als een bron van hoop om door te gaan. Hij leefde met de overtuiging dat het goede uiteindelijk zal overwinnen, ook al zie je daar soms nog niks van. Dat klinkt misschien hopeloos naïef of ontzettend idealistisch, maar ergens is het krachtig om de Blue Mondays in je leven zo aan te gaan: met een hoop en veerkracht die je eigen ik overstijgt. Volgens King kun je teleurstelling en verlies niet vermijden, maar je kunt het wel te lijf als er iets van hoop in je leeft. Hoop is een creatieve kracht, die je kan helpen anders te gaan kijken naar kapotte dromen. 

Ik ben benieuwd of je hier iets van herkent, en wat dan jouw bron van hoop is en wat jouw veerkracht bepaalt. Misschien goed om daar eens over door te spreken met elkaar. Hoe ga jij de Blue Mondays in je leven te lijf? Hoe wordt Blue Monday een zonnige dinsdag of stralende woensdag? En mijn tip: laat Martin Luther King je daarin een voorbeeld zijn. 

Aankomende events

Een zachtzinnig stadsconcert

Een verrassend concert in een hele grote huiskamer.
23 februari
20:00
– 22:00 uur

LUX Viering

In onze vieringen is er ruimte om stil te worden, er is live muziek en we denken met elkaar na over een passage uit de bijbel. Dit alles in een ontspannen sfeer, waar je jezelf kunt zijn en anderen en God kunt ontmoeten.
25 februari
11:30
– 12:30 uur

Tafelgesprekken: op zoek naar betekenisvol leven

Zoek jij ook naar wat jouw leven betekenis kan geven? Wil je leren wat christelijk geloof nog te zeggen kan hebben? Wil je praten over wat jou kracht geeft, en ontdekken waar anderen houvast, rust, schoonheid, troost en kracht vinden? Schuif dan aan bij Tafelgesprekken, want je bent niet alleen.
26 februari
19:00
– 21:30 uur

Kom en VIER – Borrel mee | ontmoet | inspireer | verbind

Borrel mee met LUX voor een goed gesprek, mooie muziek en leer nieuwe mensen kennen.
1 maart
17:00
– 19:00 uur

Steun LUX

LUX is voor een groot deel afhankelijk van giften. Wil jij nieuwe events mogelijk maken en het werk van LUX steunen?

Gerelateerde berichten

Een Zachtzinning Stadsconcert
Een zachtzinnig stadsconcert in een hele grote Haagse huiskamer.
Blue Monday
TableTalk 18 januari | VIER met LUX
Het christelijk verhaal – hoe zit het (ook alweer)?
Maak op een open, ontspannen en ongedwongen manier (opnieuw)...
Winkelwagen