Een dun lijntje

Wanneer voelde je je voor het laatst eenzaam?

Wanneer voelde je je voor het laatst eenzaam? Nu is eenzaamheid op zichzelf niet zozeer het grote probleem, maar een te veel aan eenzaamheid wel. Ofwel: je kunt je best eens eenzaam voelen, maar als je eenzaam wordt is het een probleem. Uit diverse onderzoeken blijkt dat eenzaamheid een groeiend probleem is in onze samenleving, niet alleen onder ouderen, maar juist ook onder jonge mensen.

Eenzaamheid heeft te maken met ‘uit contact raken’. Waar het leven juist zit in contact en ontmoeting met de ander, laat eenzaamheid het tegenbeeld zien. Wat gebeurt er als het contact verloren gaat? En hoe komen we weer met elkaar in contact? En, nu een paar maanden na de lockdown: wat is het effect van de coronaperiode op ons ‘in contact zijn’?

Eenzaamheid kan je ook overkomen. De Haarlemse burgemeester Jos Wienen werd met de dood bedreigd en moest verschillende keren verlies van geliefden verwerken. Het isoleerde hem van anderen en tegelijkertijd bleef hij zich verbonden voelen. Juist die dubbelheid is een bijzonder spanningsveld. “Dat mensen om mij heen gingen staan toen ik in dat safehouse zat… raakte me. Op zo’n moment ontstaat er iets nieuws. Een ander gevoel van verbondenheid met de stad, dieper dan ooit tevoren.”

Luister op 19 mei naar het verhaal van Jos Wienen en naar muziek door pianist Tobias Borsboom. Zie alle info hier.

Aankomende events

Zeven wegen naar compassie — 1. Jos Wienen over eenzaamheid

In zeven wegen naar compassie zoekt LUX naar een eigentijdse hertaling van deze oude richtingwijzers. Op 19 mei de eerste: Eenzaamheid.
19 mei
20:00
– 21:30 uur

Mini-festival: proef de stilte

21 mei
13:30
– 16:30 uur

LUX Viering

In onze vieringen is er ruimte om stil te worden, er is live muziek en we denken met elkaar na over een passage uit de bijbel. Dit alles in een ontspannen sfeer, waar je jezelf kunt zijn en anderen en God kunt ontmoeten.
29 mei
11:30
– 12:45 uur

Tafelgesprekken: geloven anno nu

Geloven anno nu, hoe zou dat er uit kunnen zien? Ga er met elkaar over in gesprek!
30 mei
19:00
– 21:30 uur

Steun LUX

LUX is voor een groot deel afhankelijk van giften. Wil jij nieuwe events mogelijk maken en het werk van LUX steunen?

Gerelateerde berichten

Wat als eenzaamheid je overkomt?
Wat als eenzaamheid je overkomt? Wat als je voor...
Pasen, perfect moment om te dansen
Pasen is een perfect moment om te dansen. Er...
Even stilstaan
LUX werkt sinds maart van dit jaar met thema’s...
Winkelwagen