Een dun lijntje

Wanneer voelde je je voor het laatst eenzaam?

Wanneer voelde je je voor het laatst eenzaam? Nu is eenzaamheid op zichzelf niet zozeer het grote probleem, maar een te veel aan eenzaamheid wel. Ofwel: je kunt je best eens eenzaam voelen, maar als je eenzaam wordt is het een probleem. Uit diverse onderzoeken blijkt dat eenzaamheid een groeiend probleem is in onze samenleving, niet alleen onder ouderen, maar juist ook onder jonge mensen.

Eenzaamheid heeft te maken met ‘uit contact raken’. Waar het leven juist zit in contact en ontmoeting met de ander, laat eenzaamheid het tegenbeeld zien. Wat gebeurt er als het contact verloren gaat? En hoe komen we weer met elkaar in contact? En, nu een paar maanden na de lockdown: wat is het effect van de coronaperiode op ons ‘in contact zijn’?

Eenzaamheid kan je ook overkomen. De Haarlemse burgemeester Jos Wienen werd met de dood bedreigd en moest verschillende keren verlies van geliefden verwerken. Het isoleerde hem van anderen en tegelijkertijd bleef hij zich verbonden voelen. Juist die dubbelheid is een bijzonder spanningsveld. “Dat mensen om mij heen gingen staan toen ik in dat safehouse zat… raakte me. Op zo’n moment ontstaat er iets nieuws. Een ander gevoel van verbondenheid met de stad, dieper dan ooit tevoren.”

Luister op 19 mei naar het verhaal van Jos Wienen en naar muziek door pianist Tobias Borsboom. Zie alle info hier.

Aankomende events

LUX Viering

In onze vieringen is er ruimte om stil te worden, er is live muziek en we denken met elkaar na over een passage uit de bijbel. Dit alles in een ontspannen sfeer, waar je jezelf kunt zijn en anderen en God kunt ontmoeten.
5 februari
11:30
– 12:30 uur

Moving Grace

We laten ons door van alles onder druk zetten. Druk van binnen, druk van buiten.Wat doet dat met ons lijf?
5 februari
16:00
– 17:15 uur

LUX Viering

In onze vieringen is er ruimte om stil te worden, er is live muziek en we denken met elkaar na over een passage uit de bijbel. Dit alles in een ontspannen sfeer, waar je jezelf kunt zijn en anderen en God kunt ontmoeten.
12 februari
11:30
– 12:30 uur

Tafelgesprekken voor denkers. Ontdek inspirerende verhalen van het christelijk geloof

Ontdek inspirerende verhalen uit het christelijk geloof.
14 februari
18:30
– 21:30 uur

Steun LUX

LUX is voor een groot deel afhankelijk van giften. Wil jij nieuwe events mogelijk maken en het werk van LUX steunen?

Gerelateerde berichten

Op zoek naar hoopvol leven. Ontdek inspiratie uit het christelijk geloof
Zoek jij ook naar wat jouw leven betekenis kan...
Real Magic
Overdenking Kerst 2022
Kerstwens LUX Academy
Kerstwens van de LUX Academy
Winkelwagen