Even stilstaan

LUX werkt sinds maart van dit jaar met thema’s die een maand of drie centraal staan. Sinds maart is het thema ‘stilte’. Misschien een opmerkelijke keuze, want we hebben met lockdowns en beperkingen juist een periode van stilte achter ons liggen. Maar stilte is niet simpelweg de afwezigheid van geluid of iets dat je alleen op het Franse platteland kunt ervaren.

Volgens schrijver en kunstenaar Maria Barnas is stilte “(…) niet alleen de afwezigheid van muziek of geluid. Stilte is ook kalmte, de afwezigheid van beweging, een voorgevoel.” En volgens regisseur Patrick Shen, maker van de documentaire ‘The Persuit of Silence’, is stilte ontzettend waardevol voor de mens. Hij zegt, ik citeer: “hoe verder we van de stilte wegraken, hoe minder menselijk we worden.”

De week in aanloop naar Pasen wordt ook wel de ‘stille week’ genoemd, waar vooral het lijdensverhaal van Jezus centraal staat. De stilte verwijst hier vooral naar ‘stilstaan’, letterlijk even ophouden met dingen doen of soms ook figuurlijk even stil worden. Door stil te worden komen we dichter tot wie we werkelijk zijn, zo zegt Patrick Shen. Stilte is bedoeld als tegenhanger van alle drukte in ons leven, om in contact te komen met de kern van ons zijn. Het passieverhaal van Jezus is in deze zin een tegendraads en ontregelend verhaal dat precies de vragen naar wie wij zijn naar voren brengt. Hopelijk heb je een goede week met af en toe een stil moment.


Aankomende events

Zeven wegen naar compassie — 1. Jos Wienen over eenzaamheid

In zeven wegen naar compassie zoekt LUX naar een eigentijdse hertaling van deze oude richtingwijzers. Op 19 mei de eerste: Eenzaamheid.
19 mei
20:00
– 21:30 uur

Mini-festival: proef de stilte

21 mei
13:30
– 16:30 uur

LUX Viering

In onze vieringen is er ruimte om stil te worden, er is live muziek en we denken met elkaar na over een passage uit de bijbel. Dit alles in een ontspannen sfeer, waar je jezelf kunt zijn en anderen en God kunt ontmoeten.
29 mei
11:30
– 12:45 uur

Tafelgesprekken: geloven anno nu

Geloven anno nu, hoe zou dat er uit kunnen zien? Ga er met elkaar over in gesprek!
30 mei
19:00
– 21:30 uur

Steun LUX

LUX is voor een groot deel afhankelijk van giften. Wil jij nieuwe events mogelijk maken en het werk van LUX steunen?

Gerelateerde berichten

Wat als eenzaamheid je overkomt?
Wat als eenzaamheid je overkomt? Wat als je voor...
Pasen, perfect moment om te dansen
Pasen is een perfect moment om te dansen. Er...
Even stilstaan
LUX werkt sinds maart van dit jaar met thema’s...
Winkelwagen