Marianne Thieme was jarenlang het gezicht van de Partij voor de Dieren. Ze staat bekend als een revolutionair politica, met uitgesproken ideeën en standpunten. Afgelopen zomer studeerde Thieme af als theoloog en verdiepte zich in oude bronnen en spiritualiteit. In De Groene Amsterdammer pleitte ze voor een ’terugkeer naar de traditie’, en is ze vooral in gesprek met schrijvers als Sally Rooney die in haar romans scherp wijst op de leegte die mensen kan overvallen. Dit alles vormt een mooie aanleiding om met Marianne Thieme in gesprek te gaan over troost anno nu. Wat biedt troost en houvast? Wat houdt je op de been in een tijd waarin veel tradities juist zijn afgeschaft, terwijl er op zoveel fronten druk wordt uitgeoefend op ‘hoe goed te leven’?
Over TroostRijk
Waar vind je troost in donkere dagen? Wat houd je op de been als het ingewikkeld is? Eind 2021 schreef de Canadese historicus Michael Ignatieff een boek over Troost. Hij definieert troost als ‘vasthouden aan de liefde voor het leven zoals het is, in het hier en nu.’
Maar hoe doe je dat? Wat geeft houvast in donkere tijd? Hoe houd je oog voor het licht, als je te maken hebt met duister? Ignatieff ervaarde dat muziek mensen kan troosten, en hij vond ook troost in oude wijsheidsgeschriften, maar vooral in de medemens. We hebben elkaar nodig in meeleven, om verhalen te delen, en rituelen te beleven die helpen te verwerken en houvast bieden. Troost vinden en delen is essentieel, in het leven dat niet altijd een 10 hoeft te zijn. Troost is iets ‘rijks’, want het oefent ons in veerkracht, verbondenheid, hoop en liefde.
In TroostRijk verkennen we deze eerlijke, kwetsbare verhalen, gaan we op zoek naar bronnen van inspiratie en troost en oefenen we met rituelen die houvast bieden.
Doe mee!
We organiseren vier avonden met live interviews over troost. Elke avond neemt een inspirerende spreker ons in gesprek met Jonathan van der Geer mee in haar of zijn visie op troost. Deze avonden klinkt er ook verrassende en troostvolle muziek, geleid door muzikant Bram Ruiter. En elke avond is er ook een kunstwerk te zien, gemaakt door Jedi Noordegraaf.
Data: 5 oktober, 2 november, 30 november, 18 januari in Amare, Spuiplein 150, Den Haag.
Parallel aan deze ontmoetingen, organiseren we ook miniretraites. De insteek daarvan is heel eenvoudig: we eten met elkaar, we luisteren naar de stilte en oefenen met rituelen van troost en hoop.
Data: 19 oktober, 16 november, 14 december, 1 februari in café Dichtbij (wijkgebouw Eltheto), Azaleastraat 2, Den Haag.
Vragen?
Neem contact op met Rik Zwalua, rik@luxdenhaag.nl