Alma Mustafić is als docent/onderzoeker verbonden aan de Hogeschool Utrecht. Ook is ze theaterauteur en -acteur en mensenrechtenactivist. Een belangrijk thema is de genocide in Srebrenica (1995) die ze meemaakte, maar waar ze haar vader verloor. Met Alma gaan we in gesprek over troost. Waar vind je troost als je zoveel geweld hebt meegemaakt?
Over TroostRijk
Waar vind je troost in donkere dagen? Wat houd je op de been als het ingewikkeld is? Eind 2021 schreef de Canadese historicus Michael Ignatieff een boek over Troost. Hij definieert troost als ‘vasthouden aan de liefde voor het leven zoals het is, in het hier en nu.’
Maar hoe doe je dat? Wat geeft houvast in donkere tijd? Hoe houd je oog voor het licht, als je te maken hebt met duister? Ignatieff ervaarde dat muziek mensen kan troosten, en hij vond ook troost in oude wijsheidsgeschriften, maar vooral in de medemens. We hebben elkaar nodig in meeleven, om verhalen te delen, en rituelen te beleven die helpen te verwerken en houvast bieden. Troost vinden en delen is essentieel, in het leven dat niet altijd een 10 hoeft te zijn. Troost is iets ‘rijks’, want het oefent ons in veerkracht, verbondenheid, hoop en liefde.
In TroostRijk verkennen we deze eerlijke, kwetsbare verhalen, gaan we op zoek naar bronnen van inspiratie en troost en oefenen we met rituelen die houvast bieden.
Doe mee!
We organiseren vier avonden met live interviews over troost. Elke avond neemt een inspirerende spreker ons in gesprek met Jonathan van der Geer mee in haar of zijn visie op troost. Deze avonden klinkt er ook verrassende en troostvolle muziek, geleid door muzikant Bram Ruiter. En elke avond is er ook een kunstwerk te zien, gemaakt door Jedi Noordegraaf.
Deze laatste avond in de reeks vindt plaats op woensdag 5 juni in Amare, Spuiplein 150, Den Haag.
Vragen?
Neem contact op met Rik Zwalua, rik@luxdenhaag.nl
Deze avond wordt mede mogelijk gemaakt door de fondsen Kerk en Wereld en Ontwikkeling en Vernieuwing.